diumenge, 10 de juny del 2007

Xarxes ciutadanes vs. Telecentres

El telecentre vinculat a l’associació de joves TEB del Raval comparteix espai físic i domini virtual amb RavalNet, que es defineix com una “xarxa ciutadana del Raval”. Als barris que ens interessen, trobem casos homòlegs com són Xarxa3 de Sants, GraciaNet de Gràcia i Xarxantoni del barri de Sant Antoni. També hi ha webs similars dels barris de La Verneda, Sant Andreu o Nou Barris. Tanmateix, no totes gaudeixen d’una seu física com passa en els casos del Raval o de Sant Antoni, i cap d’elles consta com a telecentre a la Xarxa de Telecentres de Catalunya (XTC). Tanmateix, en una de les sortides etnogràfiques de l’assignatura varem visitar els espais físics vinculats tant a Xarxantoni com a RavalNet, i en Ricard Faura els presentà com a telecentres, malgrat que el primer no formava part de la XTC i el segon ho estava a través de l’associació TEB. De fet, la mateixa XTC reconeix que no tots els telecentres existents formen part d’aquesta xarxa.

En qualsevol cas, aquestes xarxes ciutadanes es presenten com “un ambient telemàtic que es proposa promoure i afavorir la comunicació, la cooperació, els intercanvis, l'organització i l'accés a les noves tecnologies de la informació a tots els ciutadans i ciutadanes i associacions que constitueixen una comunitat local i, alhora, obrir aquesta comunitat local a la comunicació via xarxa amb la resta del món” (http://php.ravalnet.org/ravalnet/index.php?menu=presentacio). En aquest sentit, són espais virtuals que tenen l’objectiu d’acostar les NTI a les persones i entitats d’un barri, i afavorir d’aquesta manera tant les relacions entre ells com amb d’altres agents externs. Acullen al seu sí agendes, notícies, blogs personals, webs d’entitats i multitud d’altres serveis i informacions relatives al barri. N’hi ha algunes que tenen seus físiques i això és precisament el que els afegiria el caràcter de telecentre, ja que segons es desprèn de la definició de Wikipèdia, els telecentres són espais físics: “Un telecentre és un espai orientat al desenvolupament de processos integrals d’alfabetització digital i d’accés a les noves tecnologies, dotat d’equipament informàtic i ajuda personalitzada, on els usuaris realitzen accions per a la seva capacitació tecnològica, desenvolupant així les habilitats, destreses i coneixements útils per a incorporar-se a la Societat de la Informació i superar la fractura digital”.

Per tant, podríem dir que fins a cert punt xarxes ciutadanes i telecentres comparteixen un mateix objectiu, però que adopten plasmacions diferents: les primeres en format virtual i els segons en format físics. Hi ha casos en què ambdós models conflueixen en una mateixa entitat, com és el cas de Xarxantoni.